Vestland Arctic til Arendalsuka
Pelagisk Forening gjentar suksessen fra tidligere år og går til Arendal med snøkrabbebåten Vestland Arctic for å vise frem fiskerinæringen. Godt besøk tidligere år vitner om en god møteplass og vi satser på enda flere besøkende i år.
Mandag 11. august
12.00-12.30: LoVeSe – kan vi ta risikoen?
Høyre har tatt til orde for å konsekvensutrede havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) for olje og gass. Hele 70 prosent av all fisk som fiskes i både Norskehavet og i Barentshavet er innom Lofoten, Vesterålen og Senja gjennom sin livstid. Flere fagrapporter og forskning har understreket gang på gang at en olje- og gassaktivitet i disse områdene er forbundet med altfor stor risiko og med enorme konsekvenser både for fisk og natur dersom uhellet skulle være ute. Må likevel naturen vike for å gi en stabil energikilde til Europa i en urolig tid?
I etterkant av debatten er det mulighet for omvisning om bord eller mingling på dekk.
Velkommen om bord!
DELTAGERE
TBC- Høyre, Fredrik Myhre- Seniorrådgiver, WWF, Kristian Sandtorv- Styreleder, Pelagisk Forening; Mia Høgi (moderator)
Tirsdag 12. august
16.30 – 20.00: Den store fiskerikvelden
Pelagisk Forening inviterer til debatt og sjømatfest om bord i snøkrabbebåten Vestland Arctic. Politikere og næringen blir utfordret på hvorfor ikke sjømaten er en del av Norges beredskap når næringen bidrar med 15 milliarder måltider årlig. Det blir smaksprøver av deilig sjømat, mingling og sjømatambassdør, Alex Rosén, står for underholdningen utover kvelden.
Totalberedskapsmeldingen som kom i vår er klar: Norges matberedskap fokuserer på lagringsvennlige varer som korn og poteter. Men sjømaten er utelatt. Høyre har tatt stilling: Sjømat må inn i beredskapsplanen! Regjeringen derimot, peker på at fersk sjømat ikke kan lagres på samme måte som landbruksvarer. Er det på tide at vi gir sjømat en plass i matvareberedskapen? Hvorfor er det viktig for regjeringen at sjømaten ikke er en del? Og hvorfor tar næringen det ille opp at de blir utelatt?
DELTAGERE
Innledende:
Mariann Frantsen-daglig leder, Pelagisk Forening og Robert Eriksson- Administrerende direktør, Sjømatbedriftene
Debatt:
Kristina Hansen- Statssekretær i NFD, AP, Olve Grotle- Stortingsrepresentant, Høyre, Bente E. Torstensen- Administrerende direktør, Nofima
Øystein Hage- Redaktør, Fiskeribladet (moderator)
Onsdag 13. august
1200-1230: Sjømatnæringen og EU: På tide å si ja?
Uroen i verden har brakt opp EU-debatten igjen i Norge. Donald Trumps handelspolitikk har fått både norske myndigheter og sjømatnæringen til å bekymre seg.
USA er blitt stadig viktigere for sjømatnæringen, og dersom vi stenges ute eller pålegges toll, vil vi bli enda mer avhengig av EU. Kan norsk sjømatnærings behov for trygghet og stabilitet føre til at bransjen konkludere motsatt av 1972 og 1994. Vil flere helle mer mot ja denne gang?
Velkommen om bord!
DELTAGERE
Wenche Tislevoll- Ordfører i Fitjar, Høyre, Helge
Andre Njåstad- Stortingsrepresentant, Frp, Stein Ove Solberg- Advokat,
Arntzen de Besche, Fredrik Mellem- Generalsekretær,
Europabevegelsen, Øystein Hage-- Redaktør, Fiskeribladet (moderator)
1700-1730: Fisk, forsking og geopolitikk
Norge og Russland har et fiskerisamarbeid som strekker seg tilbake til midten av 70-tallet.I dag innebærer det at landene samarbeider sammen om forskning, kontroll og fiskekvoter i Barentshavet. Målet er et bærekraftig fiske. Fiskerisamarbeidet med russerne er viktig for å bevare fiskebestanden og bidrar til å opprettholde stabilitet i nord, sier regjeringen. Tilstedeværelsen i nordområdene er avgjørende for å befaste Norges suverenitet og sikre nasjonale interesser. Hvorfor får ikke forskningen da en viktigere rolle? I etterkant av debatten er det mulighet for omvisning om bord eller mingling på dekk.
Velkommen om bord!
DELTAGERE
Even Sagebakken- Statssekretær i NFD, AP, Geir Huse- Forskningsdirektør, Havforskningsinstituttet, Kristian Sandtorv- Styreleder, Pelagisk Forening. Øystein Hage- Redaktør, Fiskeribladet (moderator)