Publisert: 5. mar. 2024

Konklusjoner om Kvotemelding 2

Næringskomiteen sendte i februar et brev til fiskeriminsteren om Kvotmelding 2. Hun har nå besvart den omfattende henvendelsen. Ut fra det som står i brevet kan vi dra noen konklusjoner.

Hav:

Fordeling av strukturgevinst fra utløpte strukturkvoter vil ikke bli fordelt slik avkorting gjøres idag. Ut fra tabellen om minimum antall fartøy i havfiskeflåten legges det opp til at strukturkvotefaktorer vil fortsette å eksistere, men trolig med en annen benevnelse.


Kyst: 

Vi kan ikke konkludere på samme måte for kyst angående fordeling av strukturgevinst fra utløpte strukturkvoter.

Eierskapsbegrensning i kyst kommer til å slå ut for både person og selskap. Antallet som overstiger de foreslåtte grensene er betydelig flere når man tar med alle eierledd. Så mange som 9 selskaper overstiger de foreslåtte begrensningene. Og det er også selskaper som overstiger i andre grupper enn bare torsk, hyse og sei nord. Det legges opp til overgangsbestemmelser eller unntak for de som per idag er over. 

Myrseth skriver at det vil være behov for å tilpasse eierkonsentrasjonsreglene til fremtidig fordeling av strukturgevinst. 

I svaret skriver man at reguleringen av åpen gruppe ikke er et tema for Kvotemelding 2, men må tas i de årlige høringene av deltakerforskriften. 


Generelt:

Det er svært gledelig å se at arbeidet med å realitetsorientere regjeringen om utfordringene med det grønne skiftet har fungert. Myrseth skriver følgende:

Nullutslippsteknologi for fiskeflåten er fortsatt tidlig i utviklingsfasen. CO2-avgiften vil ikke fungere etter sin hensikt før det er tilgjengelig grønn teknologi for fiskeflåten og reelle substitutter til fossilt drivstoff. Kompensering av deler av kostnadsbyrden fra CO2-avgiften bør derfor vurderes så lenge flåten ikke har reelle muligheter for omstilling, for å forhindre dempet aktivitet i næringen og følgende redusert matproduksjon. 

I Kvotemelding 2 er det flere forslag som skal konkretiseres ved bruk av arbeidsgrupper. Stortinget har stilt spørsmål ved om disse konklusjonene blir gjenstand for behandling i Stortinget. Det svarer ministeren negativt på. 

Det vil ikke bli stopp i strukturering.