Publisert: 21. sep. 2023

Tobismøte

Fiskeridirektoratet har arrangert tobismøte. Møtet var etter ønske frå Pelagisk Forening.

Tema var m.a.:

Status for siste sesong (div. statistikk om fangst osv) – Berre ca. 15 000 tonn av ein kvote på 60 000 tonn blei fiska.

Bifangst – stengninger Trenden er meir og meir hysa frå år til år. Kystvakta og Fdir har til dels «vist måtehald», og ikkje stengt område så lenge som dei har lovheimel til. Dette fordi tilhøva endrar seg raskt.

Frå nyttår blir det ny forskrift om prøvetakning.

Nye krav som blir innført er m. a.:

  • Det skal tas fortløpende prøver av alle industrifangster som landes. Kontroll vil bli utfordrande på lengre turar med mange trålhal, og blanding av fleire hal på same tank.
  • Mottaker kan velge å overlate gjennomføringen av prøvetakingen til en tredjepart. Dette om lag som Kongelige veier og måler i Danmark.
  • Mottaksanlegg, som tar imot industrifangster, skal ha prøvetrekker egnet til fastsettelse av fangstens arts- og størrelsessammensetning ved landing. Prøvetaking kan bli utfordrande om fisk har gått i oppløysing.
  • Det innføres krav til prøvetrekkerens utforming, plassering, prøvetrekkersystemet, samt til prøvenes størrelse, antall prøver og prøvetakingsfrekvens.
  • Det skal legges til rette for at de som gjennomfører prøvetakingen har tilfredsstillende arbeidsrom og arbeidsforhold for kvalitativ god sortering og veiing av prøvemateriale. Prøvekvantumet skal oppbevares og være tilgjengelig for kontrollmyndighetene frem til landings/sluttseddelen er fylt ut og signert. I praksis vil dette medføra vanskar når prøvane ikkje er ferdig når båtane er ferdig lossa.
  • Prøveresultatet fra landingen skal sendes elektronisk til salgslaget.

Status på bestanden blei òg diskutert.

Tokt blei òg diskutert. Det er sannsynleg at det kan bli autonome tobistokt om nokre år.